Quoteringen van bookmakers: soorten en berekeningsmethoden
Wat zijn de quoteringen op weddenschappen? Dit is een numerieke vorm van het weergeven van de waarschijnlijkheid van een gebeurtenis naar de arbitrair beoordeling van de bookmaker. Verschillende landen gebruiken verschillende vormen van het tonen van quoteringen, en dit zal iedereen weten, die op de hoogte wil zijn. Welke soorten quoteringen bestaan er, wat betekenen ze en hoe bereken je zelfstandig de quotering? We leggen het uit.
Zoals bekend, hebben de voorlopers van moderne bookmakers al vele eeuwen met succes hun activiteiten op bijna alle continenten uitgevoerd, en daarom zijn er nu een groot aantal manieren om de quoteringen te weergeven. In de praktijk worden tegenwoordig echter slechts drie van de meest populaire manieren gebruikt, om quoteringen te weergeven: de Engelse, de Europese en de Amerikaanse. In het artikel worden hun gelijkenissen en verschillen, evenals de voor- en nadelen uiteengezet.
De Engelse quotering
Er wordt aangenomen dat de bookmakers als gespecialiseerde vennootschapen met de kernactiviteit in het aanvaarden van weddenschappen in het “industriële volume”, van Engeland afkomstig zijn. Het is logisch dat dit land de bookmakers- wereld zijn eigen soort van quoteringen gaf. Engelse quoteringen blijven in onze tijd extreem populair, dankzij de Britse gokkantoren, die de tradities van hun voorouders trouw respecteren.
Bijna alle moderne Britse bookmakers bieden standaard met name Engelse quoteringen in hun lijn aan. Engelse quoteringen hebben een fractioneel formaat, bijvoorbeeld 20/4. Deze quotering geeft de verhouding tussen de netto winst en de grootte van de weddenschap weer. Dat wil zeggen, met een inzet van 4 pond zal uw netto winst (minus het bedrag van de inzet) 20 pond zijn.
Hoe wordt zo’n quotering berekend? De Engelse quotering 20/4 is gelijkwaardig aan de bij ons gebruikelijke quotering 6.0 Om de Engelse quotering naar de bij ons gebruikelijke decimale vorm te vertalen, is het noodzakelijk om de index in de teller van de fractie door de indicator in de noemer te delen en vervolgens bij het resulterende getal eén toe te voegen.
Bijvoorbeeld: 20/4 = 20: 4 + 1 = 6.
Europese quotering
De Europese quoteringen kwamen aan het licht toen het bookmakers geleidelijk van Groot-Brittannië naar het naburige Frankrijk begonnen te migreren, van waaruit het vervolgens met een orkaan door heel West-Europa trok. Aanvankelijk waren alleen Britse kantoren actief in West-Europese landen. Na een bepaalde tijd kregen de Britten waardige concurrenten in persoon van Franse en Duitse gokbedrijven.
De meeste nieuwe kantoren vonden de berekening met de Engelse quotering onnodig moeilijk. Zo verscheen de bekende Europese of, zoals het ook wordt genoemd, decimale quotering. Op dit moment is de Europese quotering verplicht (hoewel niet altijd de standaard) vertoond in alle bookmaker-kantoren van de wereld, en in veel van hen als de enige. De Europese quotering wordt in decimale vorm geschreven – dit zijn de bij ons gebruikelijke waarden 2.0; 4.3 etc.
Alle online bookmakers gebruiken Europese quoteringen. Hoe wordt een quotering berekend? Als je de grootte van je inzet (in roebel) met de quotering vermenigvuldigt, krijgen we het bedrag dat de bookmaker moet betalen in geval van het winnen van een dergelijke weddenschap.
Amerikaanse quotering
Het zeldzaamst en het moeilijkst te begrijpen zijn de Amerikaanse bookmaker-quoteringen, die werden geboren in de Verenigde Staten enkele jaren nadat het land onafhankelijk werd verklaard.
De Amerikaanse coëfficiënt werd snel gebruikelijk in lokale gokbedrijven. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van de Amerikaanse quotering is de aanwezigheid van het “+” of “-” teken voor de digitale indicator. Met dit teken kunt u bepalen welke van de teams favoriet is. Het teken “-” is een teken van de status van de favoriet.
Laten we proberen de Amerikaanse quoteringen te achterhalen en een quotering met behulp van een voorbeeld te berekenen. Nemen wij de quotering -105. Deze quotering laat zien dat om $100 te winnen, moet je $ 105 inzetten. De analoog van deze coëfficiënt in het Europese systeem is 1,95.
Nemen wij nu een voorbeeld van een positieve coëfficiënt. Stel voor dat we op de quotering van +110 willen inzetten – dit betekent dat om $110 te verdienen, moet je $100 inzetten. Zo is het Amerikaanse systeem – zinloos en genadeloos. Gelukkig nemen gebruiken slechts enkele bookmakerkantoren een dergelijke weergave van quoteringen, en zelfs die bieden altijd Engelse en Europese quoteringen als alternatief.